Seedwings Funky 17 recension


eller Funky 17 vs Thalhofer Joker

DSC_0034

Jag har nu flugit en del timmar med en Funky 17 som jag köpte för nått halvår sen. Iden med att ha en stor floater som är lätt att bära upp och går snabbt att rigga är något som många har anammat. Jag använder den främst när det är marginella förhållanden för att det skall bli minimalt med besvär att ändå få lite flygtid. Att dom sen även är ganska okomplicerat kul att flyga är ju en bra bonus.

Jag tänkte jag skulle göra en jämförelse mellan Funkyn och min (i stort sett utslitna) Thalhofer Joker. Iden med detta är att undersöka lite hur stor ide det är att byta ut våra 20 år gamla floaters och nybörjarvingar mot nya grejjer.

Jokern var min första egna vinge och jämfört med Tecma Mediumen som jag lånade under backglidningskursen så är den en helt enastående bra nybörjarvinge. Den var ny 1993 och jag tror att konstruktionen var ny 1989. Den har en vingarea på 16,5 kvm vilket är något mindre än Funkyns dryga 17 kvm.

Kvalitet/första intryck:

Seedwing har utrustat Funkyn med en hel del trevligt bling-bling. Framkanten är i transparent mylar vilket ser läckert ut. Bygeln är profilerad med rund speedbar. Alla beslag är snygga och funktionella. Lattändarna är av så kallad klickmodell vilket gör att bakkanten på seglet blir ren och snygg. Dessutom har den eleptiska vingspetsar med en glasfiberpinne a la moderna högprestanda vingar. Det enda som känns lite gammaldags är dom tre lufflinorna på varje sida (2 på den mindre 15-modellen) men å andra sidan har man ingen torderingsbegränsare att montera vid vingspetsen. Seglet är tillverkat hos Pause och är i toppklass.

Som en parantes kan nämnas att även om jag aldrig sett en ny Joker men tror jag att dessa motsvarade Funkyns top-of-the-line känsla när dom var nya. Gedigen kvalitetskänsla helt enkelt, men lite har ju trots allt hänt på 20 år.

Riggning:

Här är det väl i stort sett jämt skägg mellan vingarna. Det är få lattor, inget som är direkt tungt att spänna eller så. Det lite annorlunda momentet mot dom flesta andra floaters på Funkyn är glasfibervingspetsarna, men dessa är lätta att spänna och det går väldigt fort.

Funkyn går inte att lägga ned när den är uppspänd. Man måste släppa ned den först vilket i princip kräver två man för att genomföra det. I nödfall går det att lägga ned den men jag rekommenderar inte detta då vingwires och köl blir hårt påfrestade. Jokern är däremot bara att lägga ned. Smidigt!

Start:

Här är det svårt att säga att någon av dom är bättre. Båda är i princip pitchneutrala och mycket kurstabila vilket gör det väldigt lättstartat. Funkyns statiska viktfördelning gör den något baktung medans Jokern är i princip perfekt balanserad. Funkyns något större vingarea gör att den kräver något lägre fart för att flyga men nu snackar vi om små skillnader och allvarligt talat så vill jag ändå springa i lite mer energi än vad som egentligen krävs i starten.

Landning:

Återigen är det små skillnader. Funkyn landar i princip av egen kraft medans Jokern kräver en liten smula mera timing men det är verkligen hårfina skillnader vi pratar om. Efterssom Funkyn är stor och jag är ganska lätt på den så går det väldigt sakta och fint i landningarna. Funkyns flare fönster är jättestort och det är i princip bara att veva på när man känner för det.

Handling:

Här skiljer det faktiskt en hel del. Jokern har massivt bygeltryck och det är riktigt jobbigt att flyga fort med den någon längre tid. Det är även svårt att flyga fort med den någon längre tid efterssom den faller som en gråsten när man kommer över 40kmh eller så. Funkyn däremot har väldigt lågt bygeltryck för att vara en floater. Den är nästan som min Sport 2:a (nedspännd) vilket passar mig perfekt men kanske kan vara lite väl vagt för en helt nybörjarpilot.

Prestandan är inte någon stor ide att säga något om, min erfarenhet är att alla floaters har väldigt lika prestanda och jag tror inte det skiljer speciellt mycket här heller. Funkyn borde vara något vassare med sin mylarframkant och profilerade bygelben. Båda vingarna har ju dock en korsbom som är exponerad och genererar en massa luftmotstånd. Detta är ju också precis som det skall vara på en vinge av den här typen då det möjligör väldigt snåla landningar för erfarna piloter och enkla inflygningar för nybörjare.

Båda vingarna är väldigt kurstabila och har förtroendeingivande handling. Jag tycker nog att Funkyn är något svårflörtad i roll men då är jag också väldigt lätt på den.

Service:

Det stora problemet med Seedwings är språket. Jag har flera gånger misslyckats totalt med att kommunicera med dom på engelska och jag skulle nog inte rekommendera någon som inte har tillgång till det tyska språket att försöka göra affärer med dom. I övrigt funkade (haha) leveransen av vingen väldigt bra. Den var väl inpackad och hel vid ankomsten.

Thalhofer finns inte längre så det är inte mycket att säga om det.
Runda bygelben och vingrör etc är dock lätt att få tag på via t.ex.
Finsterwalder så det är inget stort problem. Min Joker har dock tjänat
ut pga att seglet är slut.

Summering:

Tja, vad skall man säga. Faktum är att Thalhofers Joker var en väldigt lyckad vinge och även om Funkyn slår den på flera punkter så är inte skillnaden så värst stor. Jag har flugit två andra äldre vingar i samma segment dock och här är skillnaderna större. Både Tecma Medium och Moyes Mars är väl dugliga vingar men jämfört med Joker och ännu mera mot Funkyn så skulle mitt råd vara: Släng skiten och köp nytt (eller gammalt om du kan hitta en Joker i bra skick).

Lite video på vingarna:

One thought on “Seedwings Funky 17 recension

  1. Pingback: Recension av Seedwings Funky 17 /  Cloudbase.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.